Framsteg 

Men hjälp vad tiden går fort! Jag tycker den formligen rinner iväg. Snart har hela januari passerat!

Förra veckan hade killarna den årliga hälsokontrollen. Vår veterinär Gunnar kommer och tittar till hästarna, kollar deras tänder och gör en check så allt ser fint ut. Även om jag som hästägare har någon slags känsla för hur hästarna mår så är jag alltid nervös och spänd. Tänk om han ser något som jag inte märkt?
Denna gång hade jag suverän hjälp av min bästa man som var med. Verkligen jätteskönt med någon som kunde hålla i tunga, trötta hästhuvuden under undersökningen. Jag kunder lägga min energi på att lyssna och ta in allt som Gunnar berättade.
Louie var först ut. Han fick lite lugnande och sedan gjorde Gunnar en mer noga och avancerad koll av tänder och munhåla. Allt såg fint ut, alla tänder sitter kvar även om de är slitna. Nu är han som ny, tyckte Gunnar när vi var klara.
Sedan var det Moes tur. Gunnar tyckte att Moe såg jättefin ut och han fick mycket beröm för sin munstatus. Han hade ett litet sår på tungan vilket berodde på en vass kindtand som åtgärdades i övrigt så var allt fint med honom. Så himla skönt! 
 

Träningsmässigt ligger vi inte på latsidan. Angelica var på besök i början av månaden och då fick vi lite nya saker att öva på. Med Moe har jag fortsatt att arbeta med mattan och lagt till duration/varaktighet. Vilket innebär att tiden han står på mattan ska bli längre. Jag ska kunna flytta mig längre bort från honom utan att han lämnar sin plats. Sedan har vi lagt till STANNA signal när jag går ifrån honom.
I början stod han fint stilla så länge jag var nära honom. När jag flyttade mig längre bort så han inte såg mig ville han gärna gå efter mig. Men han lär sig så otroligt snabbt så nu går han direkt till mattan och står där tills jag ber om något annat. 
Vi jobbar även med nostarget som han ska följa. Den är fortfarande lite svårare då Moe vill bita och jaga, men det går framåt! Jag har även bytt nostarget idag till en mjuk boll på en pinne och den tycks inte vara lika provocerande som den gamla. Vi har även långtyglat ganska mycket och det går fantastiskt bra! Vi har varit ute på byvägen och tränat, Moe blir bara modigare, duktigare och mer självsäker. Så himla kul! 

Etiketter: träning småprat

När Angelica var på besök hann vi även med att ta lektion med Louie. Det var jättekul och jag vet att han tyckte det var kul att få vara i händelsernas centrum. Louie är fantastiskt duktig på att följa sin nostarget så här fick vi lite nytt att arbeta med. Nu använder vi hans target mer dynamiskt. Detta innebär att vi kan börja att gå rakt fram utan target sedan tar jag fram hans target som då till exempel visar riktiningen dit jag önskar att han flyttar sig. Det här har varit lite svårt för Louie, då han inte alltid förstått. Ska jag stå stilla nu när targeten inte är framme eller? Detta arbete har verkligen ställt stora krav på mig då jag måste vara tydlig och förklara, inte flytta bort hans target för snabbt utan göra det på ett sätt och i ett tempo som passar honom. Bra träning för mig också! Vi har även ändrat lite i vårt signalsystem då vissa signaler legat lite för nära varandra. Det har varit svårt för Louie att veta om det betyder si eller så. Det har varit lite förvirrande för honom. Att byta signaler har inte heller varit så enkelt. Men nu tycker jag vi kommit en bra bit på väg även i detta arbete. 
Nu när signalerna sitter bättre fokuserar vi på Louies absoluta favorit, vacker tass som nu ska utvecklas till spansk skritt! Utmanande, svårt, stärkande, koordination och jättekul! Louie är så grymt motiverad och han älskar denna utmaning!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln