Stall Weda

Här kommer stallet att byggas när snön försvinner.
Här kommer stallet att byggas när snön försvinner.

Första gången jag klev ur bilen och satte mina fötter på marken ute på Veda kände jag genast att HÄR vill jag bo! Jag har aldrig tidigare haft den känslan, inte ens i vårt älskade hus där vi bor idag. En magisk, fantastisk och helt underbar känsla. Att Veda fick bli vår plats där vi faktiskt ska bo är fortfarande overkligt för mig. Jag längtar verkligen dit. Till denna magiskt, vackra plats.

Stall Weda börjar nu ta form, på många olika sätt. Denna vecka börjar man nämligen gjuta alla väggfundament till vårt stall och det känns så himla konstigt och fantastiskt på samma gång! Vi har valt att döpa stallet till just Stall Weda. Byn och platsen heter Veda men jag bestämde mig för att stava med ett W, för att knyta ihop platsen med min släkt Weman. Anledningen till det förstår den som fortsätter att läsa..

Släkten Wemans vapensköld. Släkten Wemans vapensköld.

Hela tänket med stallet är; Säkerhet, Underhåll, Funktion och Miljö. Alla mått på boxar, dörrar, stallgång et cetra är väl tilltagna utifrån Jordbruksverkets regelverk. Design, materialval, uppvärmning med mera har valts utifrån dessa fyra grundstenar.
Därför har vi valt att bygga själva stallet i betong.
Betong är ett brandsäkert, tåligt och underhållsfritt material och på sommaren hålls byggnaden sval och skön. Ur miljöhänseende kan betong återvinnas till 100%. Ursprunget till betong är sten och berg och slutligen återgår den till just sten och berg som fyllnadsmassor eller liknande. Byggnaden kommer att bli grå, "knutarna" blir släta och resten av väggarna får en stöpplad yta. På stallväggen som vetter ut mot vägen kommer mitt släktvapen att gjutas in direkt i betongen. Vi gjorde en förenklad och mer avskalad version av vapenskölden med texten Stall Weda. Vapenskölden ligger även till grund för färgvalen i stallet. 

För att inomhusmiljön för hästarna och även då för mig, ska bli så bra som möjligt kommer hästdelen ha ett innertak av Träullit. Träullit tillverkas av träull och cement så det är ett brandsäkert material. Det är även fuktreglerande, ett material som andas, vilket gör att fukt, mögel och röta hålls borta. Dessa plattor är även ljudabsorberande vilket är bra då vi har en takhöjd på 3 meter. Plattorna är trävita så det kommer bli ljust och luftigt. Bilderna här nedan är lånade från Abetong som är det företag som konstruerar vårt stall. Första bilden visar stall med innertak i Träullit. Andra bilden visar hur ytan på stallet kommer se ut. Sista bilden med öppningsbara fönster. Våra fönster kommer inte vara fyrkantiga utan ha en bågform på ovansidan. 

Ventilation och uppvärmning är också utvalt med omsorg. Det är dock inte mitt expertisområde, tur det finns andra i familjen som kan det bättre. Vi har kontakt med en duktig El-konsult som ritar och ser över all el och belysning så det ska bli så bra som möjligt. Jag sitter nu och funderar över hur många eluttag som behövs och deras placering. Vi hoppas kunna installera solcellspaneler på stalltaket, men det får bli lite längre fram i tiden. 

Regupol matta Regupol matta

Stallet är uppdelat med hästdel på ena sida och servicedel på andra sidan. Mitt emellan har vi stallgången och där har vi valt att lägga en "matta" från Regupol ®.  En halksäker, ljuddämpande och mycket stark rågummimatta som lämpar sig väl för stallgångar, boxar och andra liknande golvytor. Denna matta kommer även läggas i hästduschen. 

Stallet rymmer fyra boxar. Alla boxarna ligger på rad och vetter mot hagarna. Jag valde att placera boxarna så för att det ska bli lugnare för hästarna. Storleken på boxarna är samma storlek som Louie och Moe har idag. När vi hade vårt första planeringsmöte med konstruktören till stallet frågade han mig om jag hade väldigt stora hästar. Nä, svarade jag en är 160 och den andra 150. Jaha, sa han...du har valt väldigt stora boxar.  Jo jag vet men inte sjutton ska gossarna få det mindre när de flyttar. 
De kommer även att få höhäckar från HIPPOFEEDER monterade i sina boxar och gummimatta på golvet. 

Vi har valt skjutdörrar då de tar mindre plats och boxdörrarna är utrustade med ett lås som en häst inte kan öppna. Måste ju tänka på Moe Houdini.  Fyllnadsmaterialet i boxväggarna blir ett återvunnet material i form av plastplank i grått. Plasten ger ju inte samma känsla som trä, men underhållsfritt och lättare att göra rent vid stallstäd. Alla boxar har ett eget fönster. Lite extra lyx är att fönstren i hästarnas boxar kommer vara öppningsbara. Längtar verkligen efter att få stå ute på marken och mata dem med morötter genom fönstret! Vilken lycka!

Servicedelen består av sadelkammare, foderkammare, tvätt/torkrum / WC och hästdusch. Plus att det finns ett utrymme för redskap och skottkärra. Stallet har även en oisolerad del i ena kortänden som kommer fungera som höförråd, spånförråd och förvaring för hagmaterial och så vidare. 

Stall Weda börjar ta form. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln