Kontakt, connection, relation

Efter min och Moes senaste lektion med Angelica fick vi uppgift att arbeta med att stärka kontakten/ relationen mellan oss - connection training.

Det jag behöver arbeta med är att få Moe att ha och behålla sitt fokus på och med mig. När han ser saker så "fryser" han fast. Kommer det till exempel en bil på vägen står han helt stilla och följer den med blicken tills han inte kan se den längre och då står han fortfarande kvar ett tag till. Tidigare då valde han att fly när något dök upp så vi har gjort framsteg från FLYKT till FRYS.
Nu är meningen att vi ska komma vidare till, Okej jag ser en bil, men jag behöver inte hålla koll på den utan jag kan faktiskt vara med dig nu. Det här är inget som går att lösa i en handvändning, det kommer att ta tid. Att bryta ett invant mönster tar tid och kan även vara svårt. Min känsla är att detta beteende/ sinnesstämning är väl inpräntat i hans sinne och kropp sedan lång tid tillbaka. Jag tror också att han förstärker sig själv och sina rädslor genom dessa reaktioner, på ett negativt sätt. Men nu har vi börjat med ett nytt positivt mönster och jag ser redan en massa framsteg på dessa fyra veckor som passerat.

Det vi gjort hittills är att jag vid träning belönat Moe när han väljer att vända sig mot mig, sitt huvud, sin uppmärksamhet. Vi har gått upp mycket i belöningsfrekvens för att inte tappa hans fokus. Våra första träningar gick vi bara tillsammans bredvid varandra. Jag bad honom stanna, starta och helt enkelt vara med mig,följa med mig. Den första träningen valde jag att behålla grimskaftet på, vilket underlättade för honom att förstå att jag ville att han skulle följa med mig när jag traskade runt i mina konstiga mönster. Efterhand har han fått vara lös. Första gångerna smattrade klickern nästan hela tiden, men även här har jag stundtals kunnat gå ner i frekvens, lite beroende på i vilken miljö vi befinner oss i. 

När vi är inne i ladan eller på gårdsplanen så går det riktigt bra. Där känner Moe sig trygg och det händer inte så mycket "oväntat" som han måste ha koll på. Kommer vi ut på byvägen så är det fortfarande svårt. Här känner Moe att han har ett behov att ha koll, titta på allt och då har jag inte lika stark dragningskraft. Meningen är ju inte att Moe ska bli avtrubbad och inte få titta på saker - tvärtom. Min önskan är att han ska våga titta och undersöka saker fast i en lugn sinnesstämning och samtidigt kunna ha kvar sitt fokus med mig.

Det jag märker väldigt tydligt är att jag själv också måste vara lugn, trygg och inte hetsa upp mig, bli rädd eller liknande när Moes stress slår på. Det gäller att inte dras med i hans sinnestämning utan jag måste behålla mitt lugn, andas och låta mina känslor smitta av sig på honom. Bara genom att vara få honom att komma tillbaka till mig. 

Häromdagen var vi ute på promenad i byn och det gick riktigt bra. I ett dike hade en massa bråte tinat fram och då Moe fick syn på detta monster då hoppade han till, fnös och blev spänd, men valde att stå kvar hos mig. Jag berömde honom, klickade och klappade honom. Jag frågade om han ville kolla på det som låg i diket. Tveksamt tog han ett steg framåt sedan hoppade han till igen, fnös men valde att stanna bredvid mig. Okej sa jag du behöver inte, du bestämmer helt själv. Ett, tu tre så var han nere i diket och kollade på detta skräckinjagande monster. Han fick den tid han behövde. Jag stod kvar på vägen, berömde, klickade och uppmuntrade honom att han var duktig. När han kom upp ur diket fick han sin belöning. Sedan fortsatte vi, han behövde få trava några steg för att få bort stressen ur musklerna, men sedan kunde vi fortsätta i mer människovänlig fart.På hemvägen passerade vi samma ställe igen - ingen reaktion från Moe alls utan det var liksom bara hur lugnt och fint som helst.
Just sådana situationer stärker oss. Moe blir tryggare i sig själv då han märker att saker inte alltid är livsfarliga och att han får möjligheten att utforska, ta egna initiativ, i sin egen takt. Det är ingen som tvingar honom utan han väljer själv. Det stärker även vår relation på ett positivt sätt. 

Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln