Känslan att komma hem 

Sir Louie & Moe hemma på Veda Sir Louie & Moe hemma på Veda

Så kom vi iväg till vår gård på Veda. Lite tidigare än beräknat men ibland måste man ändra lite i planen. Min ursprungliga plan var att hästarna skulle flytta hem när stallet var färdigt. Nu blev det inte så utan vi flyttade tidigare än beräknat.  

Det finns flera anledningar till att flyttlasset gick men de två skäl som avgjorde var att hästarna skulle få komma ut på bete och att jag inte orkade åka fram och tillbaka mellan hem, Veda och hästarna.
 

När jag väl bestämt mig blev det många långa dagar med hårt jobb för att få allting klart så hästarna kunde flytta in. Vissa dagar var jag helt galet trött. Vid ett tillfälle åkte jag till och med fel väg när jag skulle åka hem på kvällen.Eftersom stallet inte var klart köpte vi en ligghall som sedan byggdes om till två uteboxar, hästarnas sommarstuga. Hagarna skulle sättas upp, stolpar, tråd och sedan el och vatten till hagen.


Att killarna skulle åka i hästbuss hade jag bestämt tidigt. Båda är ovana att resa och oftast åker de bättre i buss än i vanligt släp. Jag hade först tänkt att hyra en lastbil och köra dem själv, men sedan kände jag att jag helt enkelt inte orkade. Så för att underlätta för mig själv bokade jag hästtaxi med Camilla Wrangfalk. Ett mycket bra beslut. Kan verkligen rekommendera det! Enkelt och smidigt plus ett proffs som kör. Lastningen gick jättebra, bättre än förväntat! Moe fick gå på först. Han nosade och kollade lite. Hmm ska jag verkligen åka i den där. Jo men Moe vi ska ju åka hem nu. Okej, så var han på plats. Louie hade lite jobbigt då Moe försvann ut ur stallet, så han hade bråttom att komma ut till bussen. Han nosade på Moes rygg för att försäkra sig om att han verkligen stod där. Nu åker vi hemåt, till gräset! 
Resan gick bra även om det blev jobbigt både med värmen och stress. Två genomsvettiga gossar anlände till Veda. Camilla som körde hästbussen gjorde ett suveränt jobb och anpassade resan efter hästarnas önskemål.  

Första dygnet blev lite jobbigt för båda killarna. Inte så konstigt med tanke på att de båda bott på samma plats under en längre tid. Jag spenderade hela dagen  med dem ute i hagen vilket var otroligt skönt för då hade jag hela tiden koll på dem. De fick komma in tidigt första kvällen och det dröjde inte länge förrän båda somnade efter denna händelserika dag. Efter bara något dygn kändes båda killarna helt hemma. Vi bodde hela semestern i husbilen som parkerats utanför deras hage. Så skönt att kunna ha dem under uppsikt hela tiden i början. Tryggt för både hästar och människa.

Första tiden på Veda hängde vi bara i hagen, för mig kändes det viktigt att killarna fick landa i sin nya miljö utan krav. Njuta av att ha stora ytor att röra sig på och mumsa ute på betet. Vi gjorde lite utflykter med kravlösa promenader i skogen och ute på byvägen så de skulle lära känna sin hemmiljö. Flera gånger när vi varit ute på vår egen mark har Louie tagit täten och det är precis som att han vet exakt vart vi ska. Jag undrar om han varit här förut eller om han "sett" platsen via mig. Moe har visat att han är en riktig skogsmulle. Han fullkomligt älskar att ströva i skogen, fast vi rör oss på platser han aldrig varit på förut känns det bara så lätt och självklart.

Att bo i uteboxar har fungerat jättebra för dem båda, speciellt under sommaren då det var så varmt. Häromdagen slog det mig att Louie som ofta har problem med sina ögon har varit helt besvärsfri sedan vi flyttade hem och jag tror det beror på den friska luften. 
Båda killarna har snabbt anpassat sig till livet på Veda, det är som att de båda känner att de är hemma. Jag hoppas och tror att de älskar platsen lika mycket som vi gör. 


Ledljus från ett fönster genom lager av dis
En doft av nybakt rågbröd spår av omtanke och liv
Sommarblekta lakan i en skön, nybäddad säng
Är det så här det känns att komma hem
Cajsa-Stina Åkerström 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln