Vedas vackra gossar

Oj, oj oj vad tiden går fort! Idag är det på dagen fyra månader sedan killarna flyttade hem till Veda. På något konstigt sätt känns det som att de bott där längre, att de alltid varit där eller att meningen alltid varit att de ska bo just här.

Under dessa fyra månader har det hänt mycket. Det har byggts hagar, nästa års betesmarker har plöjts, harvats och såtts, det har grävts och fixats med el och vatten till hagen och vårt stora projekt med stallet tuffar på.
 
Stallprojektet har dragit ut lite på tiden av olika orsaker, men idag gjöt man det sista av golvet i människodelen ( foderkammare, selkammare & tvättstuga/torkrum) samt hästdusch och stallgång.
Nu ska innertaket sättas upp på hela ytan,ventilationen ska ordnas, lite el och VVS ska till och boxarna ska monteras. Jag säger som i filmen "Vi hade iallafall tur med vädret", eller snarare har tur med vädret! Det hade kunnat vara betydligt sämre förutsättningar, men nu dröjer det förhoppningsvis inte så länge förrän vi kan flytta inomhus.

Det går dock ingen nöd på Louie och Moe. De tycks trivas jättebra i sina stora uteboxar, svalt och skönt och frisk luft, passar perfekt för dessa påpälsade gossar. Men jag längtar tills vi kan flytta in i Stall Weda. Min vardag kommer bli bra mycket smidigare när allt är samlat på samma ställe och jag slipper släpa på det mesta mellan hagar och maskinhall. Jag saknar att inte ha varmvatten och ett varmt rum att gå in i när det är sämre väder och att kunna spola av mina otroligt smutsiga hästar!

 Alla våra odlingsbara marker har varit sjöbötten tidigare, väldigt rik på mineraler och annat bra, det är säkert därför det växer så bra här också. Men leran på Veda inte är som vanlig lera.
Jag har aldrig varit med om något liknande, den är kletig, blank och fastnar otroligt bra på både skor och hästpäls. Mina skor får liksom en extra sula under sulan bestående av denna lera som sedan sitter som berget. Att kratsa ur hovarna eller försöka borsta ur pälsarna på två rulltokiga hästar är mer eller mindre ett heltidsjobb. Plus att när jag borstat dem rena och piffat till manar och svansar då går det inte många minuter innan de båda lyckats hitta den bästa rullplatsen igen. Men hästarna mår bra och vad gör det om de är leriga? När vi väl flyttat in i stallet då ska hästarna få sig en SPA-dag. Duscha, shamponeras och piffas till inför vintern och en ordentlig genomgång av deras kroppar med massage!

Men förutom mer byggtekniska saker så händer det även mycket med hästarna. Att få ha dem hemma och kunna sköta dem på "mitt" sätt är rena drömmen. Moe har utvecklats massor i träningen och han känns mycket lugnare och harmonisk, bättre balans i kropp och själ. Det är så roligt att få arbeta tillsammans med Moe, han har en sådan glädje, nyfikenhet, energi och lite bus. Sedan vi flyttade hem har han har även slutat med flera av sina "ticks" som han haft tidigare.  Jag tror att det passar honom bättre med samma människa som talar samma språk hela tiden. Det blir lättare för honom på alla sätt och vis det gäller även för Louie. Även Louie utvecklas i träningen, han slutar aldrig att förvåna! Han har liksom kommit in i en ny fas i sitt liv och det är helt magiskt vad det finns saker i denna gosse. 

Jag själv tycker det är superskönt att ha hästarna själv, att få vara den som släpper ut dem på morgonen och tar in dem på kvällen. Jag har betydligt mer koll på hur de mår och allt sådant än tidigare. Även om det vissa dagar kan kännas tungt att kliva upp tidigt eller åka iväg sent på kvällen så är det definitivt värt det. Plus att det är bara nu under byggtiden som jag måste åka mellan hela tiden. När huset väl är på plats och vi kan flytta in då blir det helt makalöst bra!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln