Här bor vi!

Nu har vi gått in i ett år och killarna har ÄNTLIGEN få flyttat in i stallet! Det är en så skön känsla och samtidigt känns det lite overkligt.

Nu är stallet inte helt klart, återstår lite hantverkarjobb som ska slutföras under veckan.
All el är inte klar, det återstår lite VVS jobb innan avloppet kan kopplas in, men hästarnas del är mer eller mindre färdig och jag har fått belysning och värmande element i " mina" utrymmen. Så lyxigt att få äta sin lunch inne och i värmen.

Dagen före nyårsafton fick Louie och Moe komma in och provsov i sina boxar. Det tog en stund innan de kunde komma till ro och börja äta mat och släppa på kontrollen. Jag satt hos dem i mörkret och vid flera tillfällen kom Louie eller Moe fram och kollade så att jag fakstiskt var kvar. När båda slappnande av och åt då kunde jag lämna dem.

Innan första riktiga natten inne har vi övat på att vara i stallet. Stå i boxen, stå på stallgången och sista dagarna innen premiärsovningen fick de äta sin lunch inne. Louie har varit mycket skeptisk till att vara i sin box. Stallet har han glatt knatat in i och undersökt, men att vara inne i boxen har han förknippat med något mindre trevligt. Första natten gick dock bra, även om det var lite ovant för dem. Sedan blev det lite mer skarpt läge med nyårsafton. 
Nyårsnatten blev orolig, mest för Moe som har det jobbigt med blixt och dunder, men det gick ändå bra. 

Efter en vecka i nya hemmet tycks båda trivas väldigt bra. Moe som är lite utav en strulkuse i boxen har nu väldigt ordningsamt. Min känsla är att han kan koppla av bättre och slappna av nu när de är mer skyddade. Båda har fungerat jättebra i uteboxarna också, men Moe som har ett kontrollbehov har nog blivit lite störd av våra nattliga besökare från skogen och bilar som passerat ute på byvägen. Nu ligger han och både vilar och sover betydligt mer än när de bodde ute.
När väl Louie förstod att boxen inne är precis samma som boxen ute - en plats för mat och vila - så har han snabbt hittat sin vanliga rutin. Han går nu även lös till och från stallet morgon och kväll. Det känns jätteskönt! 

Vi har valt att ha stallet ouppvärmt, vilket passar bra när jag har två mammuttar med björnpäls ;-) Just nu håller temperaturen sig på mellan 4 och 8 plusgrader, lite beroende på hur varmt det är ute. Men det känns svalt och fräscht när man kommer på morgonen och inegn av hästarna är svettiga så det är perfekt. När fläktsystemet kopplas in och kommer igång återstår det lite justeringar så vi får till en bra och jämn inomhustemperatur. Dagtid låter jag stalldörrarna stå öppna när vädret tillåter, mockningen blir extra njutningsfull till ljudet av fågelkvitter. Eftersom vi kommer att ha cirkulerande vatten till boxarna och till duschen finns det ingen risk för att vattnet ska frysa även om vi kör med dörren på vid gavel. Detta system är inte inkopplat än, men troligtvis blir det klart på tisdag. Det kommer finnas slangar vid boxarna så det blir lätt att fylla på vatten i hinkarna, lite samma princip som vi hade när vi bodde i Gårdtjärn. 

Nu finns det en hel del kvar att göra i stallet. Så fort hantverkarna är klara ska jag städa och fixa till de olika utrymmen, så det fungerar för stunden. Det rum som är mest färdigt just nu är sadelkammaren. Där hänger nu sadlar och huvudlag på rad, så nu kan jag äntligen ta tag i ridningen igen. Under våren och sommaren ska vi måla och tapetsera, sätta kakel på toaletten och ovanför diskbänken i foderkammaren och ordna med annan golvbeläggning än bara betong. Jag har en färdig plan i huvudet hur jag vill ha det, men nu finns det inte tid plus att vår gjutarmästare tydligt sagt att plattan måste få tid att sätta sig innan man lägger klinker eller målar. Hans ord är min lag! 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln