Rivstart, omstart, nystart

Dags att försöka skrämma liv i skrivandet igen nu när vi börjar landa hemma på gården. Byggandet av huset, packa ihop och förbereda flytten, inflyttning i Villa Veda, sälja gamla huset... allt har tagit en massa tid i anspråk och om det är något jag fått lära mig under vårt år med hus och stallbygge så är det att PRIORITERA! Men nu är vi på plats på Veda gård och sakta men säkert börjar rutiner och annat komma på plats, även om vi fortfarande bor i ett mindre kaos med flyttkatonger och en total förvirring när man inte har en aning om vart saker och ting finns. Men förhoppningen är att det ska finnas lite tid för uppdateringar!


Rivstart
Kan lugnt säga att det blev en rivstart för Pogge när han flyttade till oss. Från att ha varit sällskap och hagpojke fick han snabbt introduceras inom ridkonsten.
I slutet av maj åkte vi på kurs i grannbyn Baggböle och kursade med självaste Bent Branderup! Är inte det en rivstart så säg! Med fem ridpass eller mer att jag suttit i sadeln som legat på hans rygg åkte vi dit och fick lära oss en massa bra och nyttiga saker. Jag är imponerad och stolt över finaste Pogge som skötte sig jättebra i denna nya miljö och för honom nya träningsform. 

Jag red vårt första pass och de andra två arbetade vi vid hand. Vi fick väldigt fin hjälp och guidning av Bent vid ridningen. Det är det jag själv kommer ihåg mest ifrån för då kunde jag koncentrera mig och fokusera bättre. Jag minns knappt vad han sa eller vad vi gjorde på våra andra två lektioner. Jag kände att Pogge behövde min uppmärksamhet och fokus så jag lyssnade väldigt dåligt plus att min flytthjärna inte helt kopplade i översättnngen från engelska till svenska alla gånger. Men jag är supernöjd med det vi fick med oss och jag är väldigt stolt över Pogge. Även lite imponerad av mig själv som åkte iväg med så lite träningstid, jag är ju rätt feg i vanliga fall.
Efter kursen hade jag tänkt att fortsätta ridträna tillsammans med Pogge, men vi hann bara med några ridpass. Både Louie och Pogge blev bitna av någon elak insekt, kan ha varit geting, precis vid sadelläget och båda fick stora bett som både kliade, gjorde ont och stramade. Det tog ganska lång tid innan de försvann så pass att det gick att lägga på sadel igen. Men under tiden arbetade vi vidare vid hand och slipade på dem sakerna så det blev träning ändå.Vi har mest övat på att flytta framdel och bakdel, hitta lite böjning och ställning i arbetet vid hand. Sedan har jag övat mycket på att få honom liksidig och kroppsmedveten med hjälp av bommar, gå mellan och runt konor och stå på matta. Det tycker han är kul och spännande.

Omstart
När såren efter betten försvunnit tänkte jag att nu startar vi om och tar lite ridpass igen. Första ridpasset var helt fantastiskt. Vilken skillnad i Pogges kropp! All träning vid hand hade gjort honom mer liksidig och stark. Han kändes inte "valpig" i kroppen utan mer stabil och säker. Jag var helt lyrisk och tänkte att nu jäklar ska det ridas minsann. Men utflyttning och inflyttning behövde min uppmärksamhet så träningstiden med hästarna blev lite begränsad och jag prioriterade att alla tre hästarna fick kortare träningspass. Hästarna gick även på bete under den tiden så jag kände att motion och rörelse för alla tre var viktigast. Därför blev det lite magert med ridningen, men några få ridturer blev det, innan Pogge plockade av sig en sko... Då hade vi hunnit flytta in och jag kände att det började bli dags att ta tag i ridningen igen. Ja, ett ridpass hann vi med och två dagar senare hade han tagit av sig en sko och var så öm i hoven så jag trodde nästan att det var något annat som var fel. Tur att jag har en arsenal med gamla boots, även om jag inte hade någon som var tillräckligt liten för Pogges nätta hovar, men med ullsulor och lite fix kunde han klara sig tills den ny skon kom på plats. Med ny sko på plats var Pogge mer vild än tam -  i hagen. Jösses vad han hoppade, skuttade, stegrade, galopperade, bockade. Snacka om att han varit hämmad av att först ha ont och sedan klafsa runt i stora boots.

Lite motion vid hand för att pyscha ut lite energi sedan hann vi med att rida en tur igen. Jag hade med mig husse som sällskap för jag ville testa att rida Pogge bettlöst och det har jag aldrig gjort. Då vi inte har någon ridbana eller bra plats att träna på förutom byvägen kändes det bättre att ha någon med sig på marken, just in case. Att rida bettlöst kändes jättebra. Pogge är otroligt känslig och han svarar så lätt för vikthjälp så nu under inskolningen tror jag att bettlöst kan vara ett väldigt bra alternativ. Även bra för mig också. Det ridpasset vi fick kändes så himla bra, jag var fullt och fast övertygad om att jag skulle rida nästa dag och min plan var att förska få till 2-3 ridpass i veckan, för tid i sadeln är något vi verkligen behöver. När jag tog in hästarna på kvällen då hade Askungen varit framme igen. Fyra ben, tre skor. 

Nystart

Denna gång var Pogge inte alls lika besvärad av att ha en sko mindre men ridning fick vänta tills en ny sko var på plats och där är vi nu. Då ridningen bromsas av olika faktorer hela tiden känner jag själv att jag är väldigt ringrostig och mitt eget självförtroende är väl inte heller på topp. Pogge och jag har ju knappt hunnit med att lära känna varandra vid ridning och varje gång blir nu som att börja om från början. Idag tog vi vår första ridtur, helt kravlöst bara ta oss ut så vi får tid tillsammans och hittar vårt språk.  Först lite check på gårdsplanen så att gas och broms fungerar och sedan en tur längs vägen och det kändes fint. Vi tog en kortare tur och avslutade med att stanna vid vår hösthage där jag hoppade av och han fick gå och beta en stund.
Min plan just nu är att fortsätta ridträna med Pogge några dagar i veckan och varva med arbete vid hand, promenader och annat skoj. Ridningen får bli lite mer kravlös då vi mest får hålla till längs vägen. Jag längtar tills stallplanen ska fixas med bättre underlag, då kommer jag kunna ha det som ridbana vilket kommer underlätta all träning med hästarna. Det är förhoppningsvis bara några veckor bort innan det arbetet dras igång.

Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln