Markarbete i fyrtal

Just nu är det markarbete som gäller i Stall Weda, fast på lite olika sätt och former.
För drygt tio dagar sedan hade jag Angelica på besök och alla hästarna fick varsin lektion. Vi gjorde en liten statuskoll på läget och sedan har vi börjat arbeta med lite nya saker. För Pogges del är det fokus på markarbete/groundwork AR style. Min plan är att Pogge och jag ska åka iväg och träna för Christofer Dahlgren i slutet av November så därför vill jag att vi ska öva på GW positionen med mig gåendes baklänges.

Just positionen näsa mot näsa har varit lite svår för oss. Mycket beror på att Pogge helt enkelt inte är van vid att ha sin människa framför näsan. När jag går i positionen bredvid honom går det mycket lättare. Sedan är han en stor häst som tar stora steg och i dagsläget är han inte tillräckligt stark att kuna gå långsamt. Vi kämpar på med att hitta en bra steglängd i en lämplig takt där vi båda lyckas hålla balansen. Det är inte heller så lätt att gå baklänges i gruset på stallplanen eller i hagen där jag lätt snubblar i högt gräs eller kliver på någon sten, men mer om det lite längre fram.

Nu i början har vi tränat på startpositionen. Näsa mot näsa, han ska sänka sitt huvud, jag håller i kapsonen och vi startar när jag ber honom gå framåt, tillsammans går vi, han framåt och jag baklänges och vi försöker hålla våra positoner och vårt avstånd. Kan låta plättlätt men det är klurigt. Pogge är fantatsiskt duktig och han lär sig snabbt. Han är väldigt mjuk och lyhörd så jag kan ofta bromsa honom bara med att hålla upp handen som ett stopptecken.
 
För mig känns det så himla fint att kunna lära honom detta grundarbete på ett så mjukt och trevligt sätt. Med Angelicas hjälp har vi hittat ett sätt där vi kan blanda AR med den belöningsbaserade träningen. Det gör att vi kan jobba med så små signaler och mjuka, lätta händer/fingrar. Det passar Pogge jättebra då han är en mycket känslig individ. 

Även Louie får sin del av markarbete. Han jobbas mest helt lös i bara grimma. Han är fantastiskt duktig på att följa så med honom använder jag antingen en target som visar honom vägen eller bara handen som pekar vart vi ska. Louie som tidigare avskydde allt arbete vid hand har verkligen kommit att älska denna träning.

Eftersom han är så duktig på att följa och han går så fint bredvid mig har vi nu börjat leta efter att kunna växla gångarter. För mig är det viktigt att Louie själv får ta initiativ till rörelserna så vi "leker fram" övergångar med mycket belöning. Det som är svårt är att hitta ett "kommando" för galopp och trav och sedan hitta rätt tajming på det. Så han förstår att när jag säger "Yah" då önskar jag att han tar ett galoppsprång och "Trava" betyder trav.
Vi är väl inte där riktigt än, men jag har nog aldrig sett honom så entusiastisk och villig att röra sig så mycket som han gör nu. Plus att den rörelseglädje han visar är helt hans eget initiativ.

Till detta arbete jobbar vi vidare med hans Power Walk. Jag har precis börjat varva dessa övningar tillsammans som i en kedja och igår då gjorde han själv flera fina sekvenser. Från stillastående startar han i skritt med ett steg som påminner om spansk skritt med höga benlyft. Han är mycket stolt över sig själv och det är jag också.

Med Moe går det både lite fram och tillbaka. Ibland funderar jag över vad vi gjort under våra fyra år tillsammans för i vissa stunder känns det som att vi inte lärt oss ett endaste dugg. Men det stämmer såklart inte. Det finns jättemycket som ändrats och han har blivit en betydligt tryggare individ. Men det är inte alltid så lätt att hitta vad som passar honom. Det kan även skifta från dag till dag. Moe är en häst som man inte på något sätt kan tvinga då blir saker bara ännu värre. Han är verkligen en free spirit, han vill vara fri utan begränsningar, något som inte alltid är så enkelt.

Just nu har vi valt att backa tillbaka några steg och vi övar på saker som han tycker om. Vi gör allt på ett sätt där han känner sig trygg och har kontroll. Samtidigt försöker jag göra övningarna och träningen rolig för honom. Jag försöker uppmuntra hans egna initiativ om de inte är alldeles för tokiga. Moe har ju en stor portion humor så han kan lätt komma på övningar såsom putta ner alla täcken inne i stallet, tömma ur alla ryktpåsar vilket är helt ofarligt, det blir bara mycket stök och arbete för mig att ta hand om. Men han kan även tycka att vi ska öva på att gå ner i diken bland sprängsten och annat vilket kan innebära skador så jag försöker styra honom lite fast på ett fint sätt. 

De senaste dagarna tycker jag att jag börjar skymta en positiv trend. Vi har dammat av hans favoritövning med att stå på mattan. Han får ställa sig på mattan och jag ber honom stå stilla medans jag går runt, ställer mig bakom eller går en bit ifrån honom. Han är verkligen jätteduktig på det. Sedan har jag lagt till inkallning som ett nästa steg. Då ska han stå på mattan och vänta tills jag ber honom komma sedan vi går en liten sväng innan vi går tillbaka till mattan. Förra veckan blev den svängen lite mer än en volt på stallplanen då han själv tyckte att vi kunde gå upp till vägen, ut på vägen och kanske bort till grannen? Ja okej jag hänger på sa jag. När vi skulle gå tillbaka hem hade han lite bråttom men på stallplanen gick han till mattan men sedan sa han Nä nu gör vi inget mer. Denna vecka tränar vi i hagen eftersom det pågår arbete vid stallet. Det har gått väldigt bra och Moe blir mer intresserad och tycker det är kul även att titta på vad de andra får göra. Idag visade han att han verkligen ville vara med och träna då han gjorde inbrott in i träningsrutan mitt under Louies pass. Hallååå jag vill också, flytta på dig!! 

Det sista markarbetet som pågår är stallplanen. Killarna som gjorde allt arbete när stallet byggdes är tillbaka och jämnar till, sätter höjder och fixar hela stora planen. Slätt, rakt och det bästa av allt det blir fint slitlager (stenmjöl) på ytan. Så nu kan jag få en bättre yta att träna hästarna på eftersom vi inte har någon ridbana än. Det kommer bli superbra! Det har gått jättebra att träna hästarna på gruset, men det har sina begränsningar. Louie vill jag inte rida på det underlaget, men med packad hårdare yta kommer vi säkert kunna ridträna lite också plus att arbetet vid hand kommer bli mycket lättare då han är så beroende av bra underlag. Pogge och jag kommer kunna jobba mer med vår GW position då jag inte hela tiden måste ha koll så jag inte ramlar/styper i gruset plus att vi kommer kunna rida på vår stallplan. Moe som helst vill vara nära sin flock kommer kunna få betydligt bättre träning när vi kan ha en större yta att hålla till på. Sedan hoppas jag att Moe och jag ska kunna arbeta med att hålla ytan platt och fin så han får jobba mer med sin kropp jag måste bara skaffa mig en lämplig sele till honom.
Till helgen ska vinterhagen ska få sig ett lyft. Det skall grävas diken och dräneras så vi slipper geggamojja, hagstolparna ska bytas till rejäla stolpar och ligghallen ska få nytt golv. Blir lite markarbete då med.

Etiketter: träning småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln