Mästarmöte

I slutet av November åkte jag och Pogge iväg på kurs igen. Denna gång åkte vi helt själva, bara han och jag.
Sist vi åkte på Bentkursen i Maj hade jag ju fullservice av Eleonor som hämtade oss och körde till Baggböle.
Måste erkänna att jag faktiskt är lite stolt över mig själv för att jag vågade. Jag har ju inte kört med häst på flera år så lite pirrigt var det med så dyrbar last.
Jag hade hyrt en splirrans ny B-kortsbuss med alla möjliga bekvämligheter inklusive kamera så jag kunde hela tiden se hur Pogge hade det.
På lördagsmorgonen lastade jag och körde helt själv.  Pogge gick in i bussen direkt utan några betänkligheter och det gick jättebra att resa. Han är så himla duktig och lättsam att ha med sig. Denna gång åkte vi till Timrå Ridstadion och kursen hölls av Maestro Christofer Dahlgren.

Jag var helnöjd bara att vi kom iväg och att allt gick så bra med lastning, resa och installering i gäststallet. Att få tre lektioner blev bara en bonus för min del.

På lördagen hade vi två lektioner och på söndagen hade vi en lektion. Jag valde att arbeta vid hand alla tre passen och det blev så himla bra. Vårt första pass blev en start för att se hur långt vi kommit i vår utbildning. Medans vi gick runt i ridhuset så Pogge fick kolla på allt och landa i denna miljö fick jag berätta lite om hur jag upplever honom. Christofer iakttog, lyssnade och kunde ganska snabbt bilda sig en uppfattning hur Pogge är både mentalt och kroppsligt.
Christofer tyckte att Pogge mentalt är ganska lik hans egna häst Saxo, en reaktiv, smart och lite osäker individ. För en en häst med de egenskaperna är träning och repetition viktigt och fördelen är att de blir aldrig less på att göra samma övning om och om igen. Ju fler repetitioner desto tryggare blir de. Vi visade lite vad vi arbetat med i Groundwork och vi fick jättebra hjälp och guidning i det arbetet. Pogge blir lätt lite "pushig", han trycker sig gärna mot handen i GW men det kunde vi snabbt få hjälp att råda bot på. Christofer lånade Pogge lite och visade både honom och mig hur jag skulle agera och tänka. 

Andra passet gick vi vidare och varvade GW med longering. Det är första gången som jag arbetat med longering i AR så det var jättekul fast svårt. Jag kände att jag måste arbeta mycket med min position, hur jag håller i spöt, linan och sedan ska jag ha koll på hästen också. Jag fick verkligen koncentrera mig så jag inte hamnade på fel plats. Klurigt men väldigt kul!
Christofer förklarade väldigt pedagogiskt och bra att för mig och Pogge är det jätteviktigt att vi bryter ner varje övning i mindre delar. Pogge sätter nämligen snabbt ihop alla delar till en lång kedja och gissar sig till att det är just detta vi ska göra. Han hamnar flera steg före mig. Därför är det viktigt att vi gör en sak, tar paus och sedan gör vi nästa del, paus och så vidare. Det märktes väldigt väl när vi skulle göra varvbyte i longeringen, då Pogge snabbt fattade att det var det vi skulle göra. Han liksom bara snurrade runt så hade han bytt varv och jag var bara på steg ett, vänd in mot mig. För att både jag och Pogge ska vara säker på att han förstår hjälpen/signalen så fick vi dela upp varvbytet i fler steg och ta paus mellan varje moment. Vänd in mot mig, paus, se till att vi har rätt avstånd mellan varandra, paus, ställning i kroppen mot det nya varvet, paus, ge signal om att starta ut i nya varvet. Det krävs lite övning för att få till alla moment och Pogge som lätt blir ivrig får lära sig att vänta.

På söndagen hade vi vårt sista pass och det var vårt bästa. Vi hade bra flyt och det vi övat på dagen innan hade landat i både kroppar och hjärnor. Förutom repetition av tidigare övningar fick vi också börja arbeta med öppna och sluta. På andra försöket tog Pogge fler steg i sluta, det har vi aldrig ens testat förut. Han är verkligen fantastisk och han gör hela tiden sitt bästa. En härlig inställning. Christofer lånade Pogge och visade mig både öppna och sluta i GW och det var en fröjd att få se hur himla snygg Pogge är. Sådant hinner ju inte jag uppfatta när jag går bredvid eller framför men att få se honom in action i balans och i bra position var ögongodis!

Kursen gav verkligen mersmak! Jag lärde mig jättemycket och det var skönt med en sådan avslappnad undervisning. Vi fick med oss mycket att arbeta med. I GW får vi fortsätta att jobba både på volt och på fyrkantsspåret. Lägga till flytta bogar, öppna och sluta. Longeringen där vi även ska lägga in trav och på sikt galopp plus att vi också ska arbeta vid hand och varva mellan dessa tre positioner så mycket som möjligt så alla tre fungerar bra. Även ridning ska med i denna mix så vi har att göra nu under vintern.
Pogge fick mycket beröm och det är ju alltid kul, jag är ju både stolt och lite mallig över denna förtjusande gosse. Jag vill gärna åka ner till HorseVision och vara med på intensivkurs i GW och longering. Det skulle vara så himla kul, men det är rätt långt att åka och det gäller att få till det med allt som ska skötas här hemma också, så vi får se. 

Efter kursen har Pogge och jag övat på det mesta vi fick lära oss. Väder och underlag är ju som alltid en bidragande faktor till hur effektiv träningen blir, men jag tycker vi kommit vidare på flera olika plan. Det jag märker mest och som gjort mest skillnad är att vi nu inte trycker oss mot varandra utan vi tar ansvar för våra kroppar var och en för sig.
Även om Pogge alltid ställer upp på träning med entusiasm har jag också valt att ge honom lite mer ledigt. Det är mycket nytt både för hjärna och kropp så jag tycker det är bra att göra lite andra saker också. Vi har varit ute på långa promenader i skogen och i byn. Jag har även arbetat honom helt lös, vilket blev ett måste då jag stukade handen. Min känsla är att vi fått ett bättre samspel och även hittat en bättre arbetsposition när vi tränat helt lös. Jag hoppas vi kan ta med den till GW arbetet. 
Tänka sig att vi nu varit på kurs för två av ridkonstens mästare, inte dåligt alls. 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln