Oldie but goldie

Meeen det var ett väldans skrivande om dessa ungdomar,  Moe, hit och Moe dit,  bla, bla, bla och Pogge bla, bla bla, sa Louie och tittade lite surt på mig. Dags då att skriva om min guldpäls.

Jag och Louie vi tränar på som vanligt, även om ridpass inte händer så ofta nuförtiden. Louie är fortfarande stark så han orkar ha mig på ryggen, men med det underlag som råder vill jag inte utsätta honom för halka eller hårt underlag. Jag märker också att han börjar se och höra lite sämre så det känns lite osäkert att rida ut längs byvägen eftersom det ibland kör lite tyngre trafik där. När vi hade mjukare i marken och lite snö kunde jag rida honom på stallplanen samt på våra ängar, men nu ligger ridpassen i malpåse.

Vi arbetar istället med olika typer av markarbete samt att vi går längre promenader i byn eller i skogen vilket han älskar. Louie som tidigare fullkomligt avskydde allt markarbete har nu fått det som sin favoritsysselsättning. Han är så motiverad och taggad inför varje träningspass och han blir ganska sur när han inte får träna. Nu arbetar jag honom mest helt lös utan utrustning och det passar honom. Jag ställer inga direkta krav utan vi gör det han tycker är roligt och han får beröm för nästan allt. Att träna med positiv förstärkning har gjort Louie mer motiverad och intresserad. Han deltar aktivt i varje träningspass och han hittar på egna trick och övningar. Det tycker jag är roligt och jag tillåter honom att göra lite vad han känner för. Men jag brukar smyga in lite dressyrövningar där vi jobbar med skolor och arbete på voltspår. Det gäller att fortsätta hålla igång hans muskler och behålla styrkan så länge som möjligt. 
Louies absoluta favoritövning är spansk skritt eller panther walk. Om han fick välja skulle han bara träna på det för han tycker det är så roligt, men både svårt och krävande. Den har verkligen hjälpt Louie att få en bättre koordination samt att han inte längre är lika framtung. Än så länge tar vi bara några steg av varierande kvalitet men vissa dagar då hans förutsättningar är perfekt då gör han jättefina steg med höga benlyft och kick på varje framben. Så himla roligt att se honom in action för han är så stolt och ser så maffig ut.
Vi övar också på skolor samt att forma och följa. Det är mer stärkande och uppbyggande övningar för hans muskulatur men lite "tråkiga" tycker Siren.

De som sett mig och Louie på kurser eller i andra sammanhang vet ju att han inte alltid sprudlat av energi och inte heller varit så förtjust i att röra sig så mycket. Men med ett annat upplägg på vår träning där han belönas för energi har hans glädje till rörelse bara blivit större. Att gå på "promenad" med Louie innebär mycket trav, galoppskutt och en väldans mycket energi. Jag får springa och jobba ganska mycket för att hålla jämna steg med honom. Härligt tycker jag. När vi är ute i skog och mark blir han extra taggad så det blir mycket trav, galopp och övergångar däremellan.  När han får bestämma själv så kan han trava, stanna bli belönad och sedan starta trav igen, något som han haft väldigt svårt för vid ridning tidigare. Sådant gör mig väldigt glad för jag vill och önskar att han ska få behålla sin härliga, sprudlande energi och vilja. I dessa ögonblick blir jag väldigt sugen på att få testa detta uppsuttet, bara att få känna känslan.
Vem vet kanske han bjuder på lite ridning när våren kommer. 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln