En tränande trio

Trots varierande underlag tycker jag att träningen går framåt med alla tre hästarna. Vi har haft tur för trots avsaknaden av snö, en massa regn och blåst så har vi haft barmark. Visst finns det partier som är isiga, men inte alls som flera andra har och har haft det.
Jag tycker de utvecklas väldigt snabbt så jag måste vara på tå och hitta nya lämpliga övningar. Ett angenämt problem!

Jag och Moe håller kvar vid våra trygga övningar. Jag märker att han behöver dem för att hålla fokus och vara tillfreds. Varje pass med honom börjas likadant. Vi börjar med paus, ta det lugnt, bara vara tillsammans en stund. När han är redo börjar vi med favoriten Mattan. Han går dit ställer sig och vi gör våra stå, stanna kvar när jag går runt honom. Efter det brukar vi gå något varv för att sedan göra mattan igen. Just att börja med samma saker är viktiga för honom. Han har ett behov av att alltid veta och förstå vad som förväntas. När han känns redo övar vi på lite andra saker.
Vi har till exempel arbetat mycket med att forma och följa,  vi har fått en början till det som ska bli öppna - en övning som han själv tycker är väldigt kul, Vi har lagt tid på att förfina vår travsignal. Vi övar också på stillastående övningar ARstyle fast utan utrustning. Han ska nudda min hand med sin nos och då kan vi hitta ställning, flytta vikt mellan benen. Lite överkurs och kanske lite för svårt i dagsläget är att vi i stillastående hittar en bra position där han ligger "rätt" i kroppen och sedan går jag två, tre steg baklänges och han följer med framåt och behåller sin position. 
Arbete vid uppsittningspallen och även då med sadel på och jag klänger och hänger på honom. Planen var att fortsätta jobba med pallen och få honom tycka att sadel med människa på ryggen är okej, men just nu har vi satt den övningen på paus. Moe är inne i en period då han fäller en massa vinterpäls så han är både trött och lite variernade i sitt humör. Helst vill han inte att man ska ta på honom alls så därför har jag backat av på den övningen. Men för att inte tappa sadelfokus helt så övar vi nu med att lägga på och av en vojlock. Han är helt lös så han kan själv när han vill gå iväg, flytta sig eller välja att stå kvar och på så sätt tala om för mig om han känner sig bekväm med övningen. I början reagerade han direkt på vojlocken och backade iväg från den. Jag fick inte komma nära och lägga den på hans rygg utan i början bara nudda vid hans kropp och sedan backa av. Idag kunde vi stå tillsammans och lägga på, ta av tre gånger innnan han tyckte det var nog. Så det går framåt.

Jag och Pogge nöter på med vårt GroundWork arbete. Sista tiden har han blivit så otroligt duktig. Han är verkligen en fantastisk och entusiastisk gosse. Väldigt ambitiös och han vill verkligen jobba. Våra träningspass brukar jag vilja börja med att vi bara går på lång tygel bara för att känna in kroppen, låta honom kliva på i sin takt, känna in underlaget och så vidare. Helt onödigt tycker Pogge! Nu börjar vi träna!
Mycket av det vi fick lära oss på kursen med Christofer Dahlgren i November har fallit mer och mer på plats. Jag känner också att de erfarenheter, kunskaper och visdomar som han delade med sig av till oss är så mitt i prick! Pogge blir bara säkrare och tryggare ju fler gånger vi repeterar. Han tycks inte alls tycka det är tråkigt att nöta samma sak om och om igen utan mer att han själv känner att han kan förfina de olika momenten till perfektion. Jag tror faktiskt att det passar mig också. Jag blir mer säker på vad jag önskar, hur de olika delarna och momenten ska se ut, så himla roligt! 
Det händer så väldigt mycket i hans utbildning. På bara en vecka har flera moment blivit så väldigt mycket bättre. Nu arbetar vi både på böjda spår och längs långsidan rakt fram i GW. Vi försöker hitta ett bra tempo, böjning och ställning och framförallt följsamhet mellan oss. Idag har vi övat på att starta i GW, gå några steg för att sedan stanna. Detta har varit så svårt för Pogge, men idag gjorde han så fina halter då han riktigt skrittade in i halten. Alltså jag är så stolt över honom. Vi har även testat att flytta framdelen in och ut från spåret och smygit in lite öppna tänk. Med Pogge har jag även plockat upp lite gamla övningar och tankar från tiden då jag och Louie tränade regelbundet för Birgitta Järnåker. Alla nya moment gör vi nu tre gånger, så gjorde vi alltid med Birgitta. Det har fungerat väldigt bra för Pogge som då lär sig och förstår. Han är annars lite snabb att ta till sig saker och ibland är jag inte helt säker på att han verkligen förstått signalen utan han kanske bara gissar.
Men det roligaste just nu med vackraste Pogge är att han kommer stanna kvar här hos oss så länge han önskar. Det känns helt underbart. Jag är så tacksam för förtroendet .

Även Louie tuffar på med träning. Vi fortsätter att variera träningspass på planen med längre promenader. Det känns som ett bra upplägg för honom. Även Louie har börjat byta ut vinerpälsen men han är inte lika trött och seg som Moe - än. 
Jag har filmat fler av hästarnas träningspass och det är så nyttigt. Jag har blivit väldigt uppmärksam på mig själv och jag ser direkt varför vissa saker blir som det blir.
Med Louie och hans Panther Walk försöker jag att hitta rätt position bredvid honom. Jag måste placera mig på rätt avstånd så jag ser honom, han ser mig, han förstår vilket ben jag vill att han ska lyfta samt inte vara i vägen/bromsa honom så han kan gå framåt. När vi hittar rätt gör han så fina höga benlyft och stegar framåt. Missar vi på några detaljer blir det "sådär". 
Vi varvar hans favoritövning med att forma och följa. Nu försöker vi hitta lägen då han kan sänka sitt huvud lite fram och ner i rörelse för att sedan mjukt kunna komma upp i en högre position. Tanken var att vi skulle öva på detta i stillastående, men just nu har Louie ett behov av att röra sig framåt och det tycks gå lättare för honom. Även Louie får jobba med skolorna och framförallt då öppna och förvänd öppna. 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln