Ice, ice baby  

Från barmark men hårt så kom det en rejäl blötsnö smocka och allt blev vitt och vinterlikt.  Efter det regn, plusgrader och blåst. Simsalabim så hade hagar och stallplanen förvandlats till lätt knögglig skridskobana. Tråkigt och jobbigt då jag sett fram emot  kunna träna hästarna lite mer normalt. Men vädret är något vi inte kan styra över så vi får göra vårt bästa utifrån de förutsättningar som råder. Jag är evigt glad och tacksam över att hästarna har skor med rejäla broddar - även jag själv så vi håller oss på benen.

Men att deppa över underlaget gör ingen glad så vi tränar vidare även om vi får hålla oss inom vissa ramar. För mig är ridningen inget som är livsviktigt. Bara jag får vara med hästarna så är jag nöjd och att träna vid hand, från marken är nästan roligare. Just nu nördar vi ner oss i små detaljer som vi kan finslipa på och jag är övertygad om att dessa saker kommer ge fin utdelning när vi lite längre fram kommer till ridning.
Med Pogge har vi fokuserat mycket på start och stopp. Att han ska starta på min signal, inte bara att jag håller i ledtygeln och att han ska stanna på mitt röstkommando. Vi har även lagt in ytterliggareen detalj i detta arbete och det är att han ska skritta in i halten, det vill säga korta upp sitt steg, gå långsammare och sedan stanna. För honom är detta både svårt och jobbigt, men han kämpar och gör sitt yttersta hela tiden. För att det inte ska bli för mycket för hans kropp och sinne så gör vi kanske tre skritta in i halten i båda varven per träningspass. Viktigt att det ska vara roligt och inte för ansträngade att träna tycker jag.

Vi har också övat med omvänd rundcoral, ett mycket bra verktyg i träningen! På ridbanan har vi en mindre inhägnad cirkel, ett antal platsstolpar med ett rep runt om. Jag får vara på insidan och han på utsidan. I detta arbete är han helt lös så han har valmöjligheten att gå därifrån om han vill. Här övar vi på att följa varandra, hitta lite formgivning med böjning i sidan och även start och stopp. Stanna vid varje stolpe, stanna vid varannan och så vidare, ett jättebra sätt att se om signalerna gått fram och att han förstår. 
Med Louie har jag valt samma övning. Fast där gör vi det lite svårare och jobbar med öppnan, böjning och ställning. Louie är en mästare på att följa men även här behöver vi repetera och påminna oss om våra olika signaler. Jag har även testat att plocka upp en av våra gamla favoriter, övningen Karré. Då har vi en fyrkant istället för en cirkel och jobbar med att byta riktning vid varje hörn, den bästa styrkeövingen för bakdelen! Mellan hörnen så varierar vi med att göra öppna, rakriktning och rakt fram med böjnng. Flera saker i en övning så det gäller att vara på tårna. Det gäller också att människan håller koll på klockan för sådana här övningar är så himla roliga att hålla på med så jag glömmer helt bort tiden. 
 

Moe jobbar aktivt vidare med ställning och böjning med min hand som target. Det blir lite som det stillastående arbetet i AR Groundwork fast utan utrustning. Även träningen inför ridning är uppe på agendan. Här har det hänt jättemycket de senaste träningspassen. Jag valde själv att ändra lite i hur vi tränar då jag känner att han blir osäker och inte tillfreds med vårt tidigare upplägg. Nu har vi kommit så pass långt att Moe själv parkerar vid pallen. Jag får komma och stå med honom, lägga på vojlocken på hans rygg, kliva upp på pallen och sedan hänga, klänga som en  apa på hans rygg. Efter en stund kliver jag ner från pallen och plockar av vojlocken. Då tar vi paus innan vi gör en gång till. Vi brukar göra tre sessioner på samma sätt och i nuvarande läge är han helt okej med det. Vill han så kan han gå iväg eller kliva åt sidan, men det tycks vara okej. Med Moe är det ofta, typ alltid så att han behöver känna att han har kontroll över situationen, han vill vara den som styr och bestämmer, initiativet måste komma från honom annars blir det bara frustration. 
Även med Moe har vi plockat in rundcoral. han är den som uppskattar den övningen mest. Jag tror att det beror på att han har förarsätet då jag befinner mig instängd på den lilla cirkeln. Här har vi övat på att Moe ska ta initiativ till rörelse. Jag står stilla och väntar tills han börjar gå och då följer jag med. Vi har även testat detta i trav och det gick över förväntan. Vi har också repeterat start och stopp, byta riktning vid varje stolpe, hitta böjning, smyga in i öppnor. Så det finns massor av spännande och roliga saker man kan roa sig med även under istiden!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln