Vart tog våren vägen?

Det känns som våren trots allt är på väg men det går lite segt tycker jag.  Vi hade några riktigt fina dagar med sol, mindre blåst och behaglig temperatur. Nu är det typiskt aprilväder, fast det är maj, med kall vind, regn och mycket växlande väder. Jag hoppas att resten av Maj kommer med den riktiga våren för jag längtar efter skön temperatur.

Jag har tusentals saker som jag vill göra, i stallet, i hagarna, i skogen, ja listan är lång och de flesta av dem kräver lite värme och torrt väder. Blir det bara torrt då ska jag kratta bort gammalt hö som ligger i hagen, jag har redan börjat, men det finns en hel del kvar. När grävmaskinen väckts upp ur sin vinterdvala så ska vi lägga nytt slitlager på vägen ner till hagarna samt innanför grinden. Nu har det komit upp mycket stora stenar och det vill jag inte ha. Vi ska även gräva upp en gammal dränering och ersätta med en ny som går tvärs genom hagen ner till bäcken. Det hann vi inte med i höstas.
Jag vill fixa till inne i ligghallen och fylla på med torv så det blir fint underlag därinne. Jag skulle också behöva måla klart ligghallen och sätta dit knutbrädorna.
Vi ska testa att köra med slaghacken efter traktorn och slå ner allt fjolårsgräs i de hagar vi inte använde ifjol. Skulle också behöva plocka sten i hagarna ner mot sjön och ja sätta upp stolp till den delen av betet som vi inte använde ifjol. Planen är att sätta upp all hagtråd till beteshagarna innan det hunnit växa upp för mycket. Lite plaststolpar ska bytas ut som inte hanns med innan vintern.
Jag ska även mocka ur den hage som jag bestämt mig för att använda som inbetningshage. Den är fortfarande lite för blöt än.

I skogen som är närmast hästhagarna har jag tänkt göra en promenadslinga. Tänker mig att kunna använda den skogsväg som redan finns där, röja bort lite sly och annat bara men också sätta vita plaststolp med tråd - utan el - så jag kan gå där och ha hästarna lösa. Framförallt för Moe som har svårt att lämna sin flock och det blir bara värre om han ska "sitta fast" i grimskaft. Jag tror det skulle vara bättre för honom och mig om vi lugnt kan gå där, han lös med sin frihet och jag med tryggheten att han inte kan springa ut på byvägen eller försvinna någonstans. Han kan själv bestämma om han vill vända och gå tillbaka ut i vanliga hagen och vi kan ta det i lugn takt helt efter hans önskemål. Även för Louie och Pogge kan denna slinga bli jättemysig både för promenader, vistas inne bland träden i skogen och som ridväg.

Inne i stallet ska det målas, spacklas och vi ska lägga klinker på golven i våra uppvärmda utrymmen. Toaletten ska få kakel och även ovanför diskbänken i foderkammaren ska det upp kakel. På utsidan ska gavlarna målas och en port till höförrådet ska köpas och monteras. Det finns en del att göra, hoppas tiden räcker till.

Hästarna har vårkänslor på flera sätt.
De fäller enorma mängder päls, känns som jag har fjunig päls överallt.  Moe har nästan bytt till sommarkostym och han är blank som sjutton. All träning som vi gjort och en mer strikt diet gör att han är lite slankare än tidigare. Det är som min härliga vän Åsa brukar säga, revben ska kännas, men inte synas och precis så är det nu.
Pogge har väl kommit halvvägs i pälsbytet. Han börjar bli blank och slät men på bakdelen och magen är det fortfarande lite lurvigt. Louie är den som fäller mest och har mest kvar vinterkostymen.
Han ser väldigt blank ut på hals och bogar där sommarpälsen är framme, det glädjer mig för ifjol fick han aldrig någon riktigt slät sommarpäls. Förutom pälsfällande så är alla tre är smutsiga och dammiga. De rullar sig i leran och vissa dagar ser de helt bedrövliga ut. Men jag antar att det är skönt att rulla sig när den gamla pälsen kliar och vill bort. Blir det bara lite varmare så planerar jag att ställa dem i duschen och spola av dem. Bara så man får bort all denna lera som sitter inne i pälsen. Detr spelar liksom ingen roll hur mycket jag borstar de ser lite halvdammiga ut ändå.

Alla tre är väldigt sugna på gräs så de spenderar mycket tid på att leta strån. De är också lite ystra och busiga. Mycket hopp och skutt när de leker och det är så himla roligt tycker jag. 

Etiketter: småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln