På date med Birgittaboken

Under de senaste veckorna har det hänt så himla mycket i träningen med Pogge. Det är verkligen en ynnest att få arbeta tillsammans med denna ljuvliga gosse. Han lär sig snabbt, anstränger sig och gör sitt bästa i alla lägen. En riktig arbetsmyra. Jag har känt ett tag att det är dags att ta nästa steg i vår utbildning.  Det är dags att gå på date med Birgittaboken!

Birgittaboken är för mig en mycket kär ägodel. En källa av kunskap och visdom som jag vårdar ömt. Den ligger alltid framme i sadelkammaren, redo att tas i bruk. Denna lätt magiska bok innehåller allt jag och Louie gjort under den tiden då vi aktivt tränade för Birgitta Järnåker. Den är fullproppad med olika ridövningar, alla har jag och Louie övat på samt en massa matnyttigt. Nu har även Pogge fått träffa denna bok och får ta del av dessa övningar. Det känns lite speciellt och högtidligt då den innehåller så mycket historia.

 Då jag tycker att Pogge påmminner mycket om Louie i träningen har jag börjat plocka ut några gamla favoriter som vi har startat med. Vi har fokuserat på övningar som i huvudsak består av Raka linjer och Böjda spår. Däremellan är det början till öppnor, slutor och vändningar. Helt enkelt övningar där han få använda sin kropp på ett gymnastiserande sätt. Övningar där han sakta men säkert kan bygga styrka, han får länga och korta sina muskler i rörelse. Sådant gillar jag!
Personligen tycker jag att det är väldigt kul att arbeta med olika övningar. Det gör det lättare för mig att skapa ett roligt och varierande träningspass. Annars blir det lätt att vi bara irrar runt lite planlöst på ridplanen. Plus att om vi följer övningarna skolar vi Pogges muskler på ett bra sätt. Höger bakben, vänster bakben, höger framben, vänster framben och så vidare. Alla delar får sig en genomkörare.
Det handlar även om att lära sig mönstret, hur ridövningen ser ut. Birgitta sa alltid att varje övning görs tre gånger i vardera varv. Ekipaget måste lära sig mönstret, hitta hjälpgivningen för de olika delarna för att tredje gången utföra den som det är tänkt. Pogge lär sig övningens mönster hur snabbt som helst. Det är en styrka hos honom, men också något som kräver en del av mig. Han är snabb att lära sig EXAKT hur övningen är och han kan göra den helt själv utan min inblandning. Så det gäller att jag ser till att han även förstår och lär sig hjälpgivningen.

Just nu gör vi mestadels övningarna vid hand. Jag skulle gärna ha övat mer i GW position då jag går baklänges, men underlaget är lurigt och det känns onödigt att halka omkull. När våren kommer och stallplanen tinat av då får vi nöta i GW. Jag brukar i varje pass lägga in en stund då vi också gör övningarna helt lös. Det är så himla nyttigt och svårt!! Men det ger bra kvitton och i löst tillstånd har Pogge och jag lättare att hålla bra avstånd till varandra

Det ska bli kul att testa övningarna uppsuttet också. Bara underlaget blir lite bättre är min plan att vi ska kunna rida våra övningar. Nästa vecka ska Pogge få träffa ett proffs som ska gå igenom hans kropp ordentligt. Han känns väldigt fin, följsam, mjuk och betydligt starkare än tidigare så jag tror och hoppas att han mår bra. Men jag har valt att avvakta med ridningen tills efter hans behandling. Det känns tryggast. 

Denna vecka har Pogge och jag övat på samma övningar som jag och Louie fick med oss från en kurs i september 2008. På bilderna här nedanför visas Pogge idag och två bilder på Sir Louie från just den kursen. Historiska vingslag. 

Etiketter: träning småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln