Varför Akademisk Ridkonst?

Varför Akademisk Ridkonst?

Eftersom Annika som tidigare varit vår ridlärare även undervisade i Akademisk Ridkonst blev det naturligt för oss att börja på den vägen. Sir Louie som är högt utbildad i dressyr fick ännu en gång lära sig göra alla skolor såsom öppna och sluta fast nu på ett helt annat sätt. Från början arbetade jag honom mycket vid hand, det stärkte även min roll som ledare. När vi började med denna typ av träning var det tufft för Sir Louie. Han var frustrerad och hade det jobbigt. Musklerna skulle arbeta på ett annat sätt, nya muskler fick börja jobba efter flera års avstängning. Hela hans nervsystem fick vakna till liv och arbeta på nya sätt. Det gjorde ont i kroppen och humöret var inte alltid på topp. För att han inte skulle tappa gnistan helt varvade vi hela tiden träningen med uteritter, promenader, lek och lydnadsövningar.

 

Vändpunkten

En stor förändring och en vändpunkt för oss var när vi fick träffa Birgitta Järnåker. Birgitta med sin enorma erfarenhet och sitt underbara sätt sporrade oss att kämpa vidare trots att det var jobbigt.  Hon såg även på Sir Louie på ett helt nytt sätt - för Birgitta var han inte "den gamla ridskolehästen" utan hon såg genast bilden av den starka, stolta hästen Sir Louie med fallenhet för terre á terre! Det var verkligen något vi båda uppskattade. Vi började träna regelbundet för Birgitta och vi fick inte vänta länge på resultatet. Sir Louie blev starkare och det som tidigare varit jobbigt att utföra gick nu plötsligt med lätthet. Även hans självförtroende stärktes, vi fick ett större förtroende för varandra och vår vänskap nådde ett nytt och djupare plan.

 

Kroppen har vaknat

Det som märks mest i Sir Louie skropp är att han från att ha varit väldigt mycket i framåtläge och lagt all vikt på frambenen har han sakta men säkert rätat upp sig. Nu är bakbenen motorn och han lägger sin vikt på sina bakben. Detta har gjort att han även är väldigt lätt i handen. Om någon elev från hans gamla ridskola skulle läsa det här kanske de inte riktigt skulle tro att det är sant. Som ridskolehäst var han känd för att lägga allt tryck i handen och man fick "bära" runt honom, men så är det inte idag.

Han har utvecklat sin trav som tidigare var skumpig, orytmisk och kantig till en mjuk och mer följsam rörelse. Än så länge tillåter han inte att man sitter ner och belastar hans rygg i traven, men i skritt går det alldeles utmärkt. Under travarbetet får jag vara lite lätt i sadeln och när man minst anar det kommer han att höja upp sin rygg och låta mig sitta där som en äkta primadonna!

Hela hans rörelsemönster och hans uppenbarelse är helt förändrad. När man ser Sir Louie nu bär han sig själv och sin ryttare med en större stolthet än tidigare. Han gillar verkligen att visa upp sig och när han kommer in på ridbanan när vi har träning för Birgitta då tar han hela ridbanan i besittning.

 

Stark, stolt och energi

Idag tränar vi för Birgitta mellan fyra och fem gånger per år och Sir Louie går från klarhet till klarhet. Han har blivit starkare i sin kropp och hittar fler och fler kopplingar mellan nervsystem och muskler. Med styrkan kommer även energi, hans sinnen är mer vakna och han känns mer och mer "levande".

Målet med vår träning är att bygga en stark och hållbar häst, en häst som utstrålar stolthet och energi som har roligt med sin ryttare. Jag tycker själv att vi är på god väg dit, det känns bara som om resan bara har börjat.

Sir Louie Foto: Sofie Munktell
Sir Louie & Sara Foto: Sofie Munktell
Sara & Sir Louie Foto: Angelica Hesselius