Hemma bäst!

Stallet har alla faciliteter man kan önska sig med stora rymliga boxar, duschspilta och torkrum. Även om jag ibland skulle önska att vi kunde ha hästarna ute dygnet runt på lösdrift med ligghall så är det väldigt skönt med ett varmt stall under vintern och regniga dagar på höst och vår. Jag tror också att min häst tycker om att få komma in och vara för sig själv i sin box där ingen annan har tillträde, det är lite som hans "borg". På sommarens hetaste dagar brukar hästarna få komma in och vila i det svala stallet och då sover de allihopa helt utslagna, ett tecken på att de känner sig trygga i min värld.

För mig känns det viktigt att låta min häst faktiskt just vara HÄST!
Louie får oftast vara utan täcke - är det kallt, regn, snö eller blåst får han såklart ha på sig täcke, men de flesta dagarna slipper han. När det är väldigt lerigt ångrar jag ibland att jag har den här ambitionen - han är nämligen en rullkung som har en förmåga att hita den blötaste, lerigaste rullplatsen i hela hagen... Men jag försöker se det hela positivt, att rulla sig är ett sundhetstecken och han gillar det!
 


SMÅ SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD
För Sir Louie är det perfekt med så mycket tid ute i den friska luften, då han har känsliga luftrör. Han har fått diagnosen COPD, vilket innebär allgeri och överkänslighet mot damm och mögel, han fick ungefär som astma symptom, men med de åtgärder jag har gjort i hans miljö mår han väldigt bra och har nästan inga besvär alls. Vilket är otroligt skönt!

För att han ska må så bra som möjligt äter han numera hösilage som har mindre damm än vanligt torrt hö, boxen är "spånad" med torv och varje dag får han en örtblandning som hjälper till att hålla luftvägarna fria. När Sir Louie mådde som sämst fick han luftvidgande medicin från veterinär, men han fick ganska mycket biverkningar av det så jag försöker att undvika att ge honom den typen av medicin. Jag har fått ändra lite i mina vanor och försöker borsta av lera och damm utomhus, jag sopar inte i stallet då han är kvar inne, små, små saker som gör stor skillnad!

"SLOW FEEDING"
En annan viktig del i vårt gemensamma välmående är att Louie har fri, men begränsad tillgång på mat. Alla hagar är utrustade med höburar vilket ger så kallad "slow feeding". Det innebär att hästarna alltid har tillgång till mat, men det tar längre tid för dem att äta upp den då de ska pilla ut sina höstrån genom finmaskiga nät. Jag har även utrustat Sir Louies hage med finmaskiga hönät som jag hänger i träden vilket både ger en långsam ättid och även lite sysselsättning. För mig som hästägare är det så skönt att veta att det alltid finns mat, jag behöver inte passa tider med matning och ridning för jag vet att hästarna alltid har mat så de kan äta när de vill.
Hönät och höburar är något som jag verkligen kan rekommendera både för hästens och människans välmående! Vill du veta mer om hönät och höburar kan du läsa om slow feeding på www.sundhäst.se eller www.inhippo.com där finns även möjlighet att beställa nät och burar.

"THERMOBAR" - ALLA HÄSTÄGARES DRÖM
Sist men ack så viktigt är tillgången på vatten. Min älskade man gav mig en uppvärmd vattenbalja när jag fyllde år för några år sedan - min bästa present någonsin! Tillsammans installerade vi den i hagen så nu har Sir Louie alltid isfritt vatten oavsett temperatur. Sedan denna balja kom ut i hagen dricker min häst mycker mer vatten än tidigare.

Stör ej - jag sover! ZzzzZzzz (han är inte sjuk bara vilar!)