Valet att vara barfota

När jag köpte Sir Louie var han skodd fram och barfota bak. I vår nya miljö där alla hästar var skodda valde jag att sko honom på alla fyra hovar.
Min dåvarande hovslagare talade tidigt om för mig att Sir Louie hade dålig cirkulation i hovarna och därmed en dålig hovtillväxt. Vi provade det mesta för att få igång cirkulationen med olika sulor, ilägg med stråltryck, lindrev, det kändes som om vi provade det mesta, men det blev inte bättre. En norsk bok om barfotahästar som kom i vår väg startade en process i tankarna, skor eller inte skor?
Det är frågan....

Ett steg mot den naturliga hästhållningen togs då flera av oss hästägare bestämde att sko av våra hästar och låta dem vara barfotahästar. Den dagen då hovvårdaren kom och skodde av Sir Louie kommer jag aldrig att glömma. För varje järnsko som åkte av gäspade han mer och mer, snacka om spänningssläpp! Att ha hästen barfota är ett beslut som jag inte ångrar eftersom jag märker en sådan stor skillnad på Sir Louie. Han har fått mycket bättre cirkulation i alla sina ben, bättre hovtillväxt och ett annat rörelsemönster, men valet att ha sin häst barfota ställer en hel del krav på mig som hästägare!

Att ha sin hästa barfota förpliktigar! Det gäller att se till att underlaget i hagarna är okej, man behöver sanda rejält på vintern då det är is, sköta om hovarna dagligen och se till att de inte fått några skador. Om hovarna är ömma måste man som hästägare skaffa lämpliga boots till sin häst för det får INTE vara en plåga att vara barfota!

Om man väljer att ha sin häst barfota eller inte är ett beslut som man som hästägare måste fatta. Det är viktigt att man innan förstår vad det innebär och att det blir en del extra arbete med att ha hästen utan skor i allafall om man bor på en plats där året har fyra årstider och perioder då det är is och halt. Personligen lägger jag gärna ner den extra tiden med att sanda, ta på och av boots när det behövs då jag anser att det positiva fördelarna överväger. Visst finns det gånger när jag skulle tycka det var enkelt och bekvämt om jag slapp dra på boots eller när det är isigt i hagen och jag är rädd att han ska halka, men jag slipper tappskor och samtal till hovslagaren.

Vår hovvårdare Angelica & Sir Louie i samspråk.
Ridkurs för Birgitta Järnåker.