Att vårda sin kropp & själ
Som ett viktigt komplement i vår träning arbetar jag och Sir Louie mycket med friskvård. Att hålla kroppen i trim är en förutsättning för vår utveckling. Med rätt träning bygger vi muskler, men för att Louie ska kunna arbeta "rätt" behöver hela hans kropp omvårdnad. Att arbeta med muskler genom massage, stretching är en del, men för oss är det även viktigt att arbeta med hans inre - hans själ. Att öka hans självförtroende, att få honom att själv lära känna sin egen kropp och att skapa ett starkt band mellan oss två.
En sund själ i en sund kropp - en sund kropp ger en sund själ! Det är något jag verkligen tror på och jag tycker Sir Louie är ett levande bevis på det!

En novis med önskan att lära
När Sir Louie och jag "flyttade ihop" visste jag ganska lite om hästars kropp och hur den fungerar. Jag hade gått en grundläggande utbildning i hästmassage på Axelssons Animal School, så visst hade jag lite koll och ett intresse, men inte var det så mycket som jag kunde precis. Som föredetta ridskoleelev låg den mesta fokusen och kunskapen på ridning, ridvägar och liknande. Med handen på hjärtat får jag lov att säga att jag var ganska dåligt insatt i hur hästar fungerar. Tur för mig att jag är en nyfiken person med stor önskan att lära, jag slukade böcker och artiklar som behandlade just detta med hästens kropp och hur den fungerar( det gör jag fortfarande!). Jag hittade även en fantastisk lärarinna i min hästkompis Anna som jobbar med djur och deras hälsa. Till henne kunde jag ställa alla mina frågor och det bästa av allt - Sir Louie fanns ju där så jag kunde öva, pröva och lära mig!

Att skapa förtroende
Eftersom Sir Louie och jag hade lite svårt att hitta varandra i början, blev stunderna då vi tillsammans arbetade med hans kropp ett sätt att knyta ihop våra band. Att varje dag få känna på hela hans kropp, bara låta händerna glida över hela kroppen och lära känna varendaste liten del av honom blev ett bra sätt att få förtroende för varandra. Just denna enkla visitation är än idag vår mysigaste stund tillsammans och en del av vår dagliga samvaro. När jag visiterar Sir Louie på detta sätt idag, slappnar han av, blir lugn och ibland hinner han slumra till - han litar fullkomligt på mig. I detta arbete har vi även tagit hjälp av Linda Tellington-Jones och hennes metod T-Touch där alla beröringsövningar syftar till att skapa förtroende för hästen och att få hästen att lära känna sin egen kropp vilket ger ett bra resultat även vid ridning.

Alternativa metoder
I början hade Sir Louie ganska dålig cirkulation i sina ben, pälsen var sträv och "hård" och hans muskler var hårda och stumma. Hans kropp gjorde ont så massage var helt uteslutet. Vi fick istället prova med mer "alternativa" metoder, valet föll på akupressur och healing. Akupressuren liknar akupunktur, men istället för att sätta nålar trycker man med sina egna fingrar längs de olika meridianerna som löper längs hästens kropp (enkelt förklarat). Healing är en mjuk och stillsam behandling där man arbetar med flödet, cirkulationen i kroppen. Har man en häst som är stressad och som har svårt att slappna av är healing en utmärkt behandling. Efter några månader med kroppslig rehabilitering kunde jag långsamt introducera massage och även stretching.

Mjuk, blank och smidig
När den hårda och stumma muskelmassan började mjukna upp blev Sir Louie piggare och bättre i sin kropp. Cirkulationen i benen förbättrades vilket främst märktes på hovtillväxten. Pälsen blev blankare och jag kunder dra mina fingrar genom pälsen utan att det tog stopp! Från att ha varit stel i sina sidor blev han allt smidigare och muskulaturen blev så där lös och "dallrig".

Friskvård har blivit en del av vår vardag, det är en naturlig del i min hästhållning och något som vi båda uppskattar väldigt mycket. Sir Louie älskar verkligen våra stunder med friskvård. Han är otroligt tydlig med att visa mig vad han behöver för dagen. Med sin mule pekar han på olika ställen på sin kropp och det är där han vill att jag ska vara! Han slappnar av, gäspar, frustar och kanske bäst av allt - han slumrar till och ger mig förtroendet att hålla vakt. Jag rekommenderar verkligen alla hästägare att på ett eller annat sätt lägga in friskvård i den dagliga rutinen. Hitta en metod som passar dig och din häst. För oss är dessa stunder ovärderliga, det är genom beröringen vi lärt känna varandra, en vänskap och kärlek som sitter djupt rotad i oss båda - den vill vi inte vara utan.

Vår massör Anna Karström & Sir Louie i fint samarbete.